Over rechtgenoot
  • rechtgenoot.be is uw betrouwbare gezel op zoek naar juridische documentatie over een bepaald onderwerp uit het Belgisch positief recht.
  • rechtgenoot.be geeft per rechtstak een bondig overzicht van de belangrijkste handboeken, monografieën, tijdschriften, losbladige publicaties en websites. Daarnaast is er ook een overzicht van algemene publicaties en een hoofdstukje over Engelstalige publicaties inzake Belgisch recht.
  • rechtgenoot.be richt zich tot de rechtspracticus, de student en academicus, maar ook tot de juridische bibliothecaris, die een collectie over Belgisch recht up to date wil houden.
  • rechtgenoot.be is vooral nuttig voor onderwerpen of rechtstakken waar men niet dagelijks mee te maken krijgt en dus de basiswerken niet kent.
  • rechtgenoot.be heeft niet de ambitie Jura, Stradalex of Jurisquare te vervangen, maar deze aan te vullen voor wie een eerste oriëntatie binnen een vakgebied nodig heeft. Basiswerken en handboeken zijn immers in deze omvattende databanken moeilijk te vinden, ze verdrinken in het bos van zeer gespecialiseerde publicaties.

De bibliografische gegevens zijn niet volgens de regels maar bewust zeer summier: één auteur of editor, titel, jaartal, uitgever. Van een werk met meerdere edities duidt het jaartal steeds de meest recente aan. Deze beknoptheid maakt een snel en vlot overzicht mogelijk. De gegevens zijn toch net voldoende om de publicatie te identificeren of om ze te bestellen bij een boekhandel.

Het deel "Algemeen" is een beknopte opsomming van de traditionele algemene documentatie inzake wetgeving, rechtspraak en rechtsleer. Dit vrij korte deel is niet bepaald baanbrekend, het wordt alleen ter volledigheid gegeven. Dergelijke informatie kan immers ook in allerlei cursussen over de bronnen van het recht teruggevonden worden.

De volgende delen zijn belangrijker. Per rechtstak en onderwerp worden hier telkens de belangrijkste websites, tijdschriften, losbladige publicaties, handboeken en monografieën vermeld. Hierbij worden gespecialiseerde wettenverzamelingen en rechtspraakverzamelingen normaal niet vermeld omdat deze meestal sterk overlappend met andere publicaties zijn. Uitzondering wordt gemaakt voor rechtsgebieden waar er bijna geen rechtsleer bestaat en/of waar het al een hele kunst is om de wetgeving fatsoenlijk bij elkaar te brengen.

De gekozen indeling van het recht evenals de volgorde waarin de rechtstakken gepresenteerd worden, is natuurlijk voorwerp van eeuwige discussie, de keuze is wat ze is.

Het laatste deeltje over Engelstalige publicaties is slechts een zeer beperkte selectie.

Reacties zijn welkom.